Toen ik de vraag kreeg om een ontwerp te maken met een luxe uitstraling raakte ik in de war want mijn klant had daar best wel andere ideeën over dan ik. Mooie aanleiding om uit te zoeken: wat is luxe nou eigenlijk? En welke uitstraling hoort hierbij?
Verderop vind je 6 aandachtspunten hoe je tot een exclusieve uitstraling van je onderneming kunt komen, mocht je dit willen. Het zijn suggesties, geen wet van Meden en Perzen. Goed om bij stil te staan en een bewuste keuze over te maken.
Wat is nou eigenlijk luxe?
Googelen leert dat er diverse definities van luxe in omloop zijn zoals ‘weelde, overvloed’ of ‘wat prettig is, maar niet nodig’. De tweede definitie lijkt mij werkbaar. Neem nou de vaatwasser. Toen ik klein was was zo iets alleen weggelegd voor mensen zoals mijn miljoniarsoompje. En niet nodig, afwassen kon toch ook met de hand. Met de veranderende samenleving waar niemand meer tijd heeft vind je een vaatwasser ook in de huishoudens van de middenmoot: hij is betaalbaar geworden en het is een geweldige tijdbespaarder. Voor iemand die ermee is opgegroeid zal het wel normaal zijn, maar ik geniet elke dag van mijn vaatwasser, wat een luxe!
Nou begrijp ik waar de verwarring over het begrip luxe vandaan kwam. Het is relatief aan iemands beleving en veranderd ook nog eens in de loop van de tijd.
Tip 1. Weet wat je waard bent, doe geen concessie aan de prijs
Het kan nog luxer als je exclusiviteit eraan toevoegt. Zoals de schrijver van deze scriptie in hoofdstuk 2 betoogd wordt het genieten van luxe van oudsher ook als statement gebruikt waarmee de elite zich kan distantiëren van lagere sociale klassen. Hoe dit werkt? Als het product of de dienst behalve prettig en niet nodig ook nog voor de meesten onder ons onbetaalbaar is, dan is de luxe uitstraling nog groter en ontstaat er vanzelf een afstand naar de massa.
Lang verhaal kort: je prijs heeft invloed op je uitstraling. Het is alleen maar invloed hoor, het werkt alleen als je echt wat tofs te bieden hebt waar je zelf achter staat.
Tip 2. Wees terughoudend met een sale maar niet ten koste van alles
Exclusieve merken doen niet graag aan uitverkoop. Als hun producten goedkoper zijn dan betekent dat een downgrade voor het imago van het merk, het is dan niet meer alleen weggelegd voor een kleine groep rijkelui.
Dat imago hooghouden is helemaal niet zo gemakkelijk. Dat Burberry, een exclusief Engels merk dat in 1856 is opgericht, voor een godsvermogen aan kleding heeft verbrand, was schadelijk voor hun imago. Daarna kondigen zij een sale aan op hun site. Om het goed te maken.
Tip 3. Maak je gratis weggever ook echt gratis
Met een gratis weggever laat je je klanten alvast kennis maken met je dienst of product. Op zich een goed idee. Jammer genoeg is de gratis weggever is vaak helemaal niet zo gratis want je moet je email adres achterlaten. Het doet best wel goedkoop of zelfs wanhopig aan dat bedrijven dit soort trucjes gebruiken om aan klandizie te komen.
Als je gratis wilt weggeven doe het echt gratis. Geef zonder tegenprestatie weg, zoals de drogist doet met een monstertje parfum. Mensen die je nieuwsbrief willen ontvangen schrijven zich daar heus wel voor in. Als mensen geen addertjes onder het gras vinden, dan zullen ze je sneller vertrouwen.
Tip 4. Laat zien dat je kwaliteit levert
Iets kopen alleen omdat het duur is, daar trappen we niet in. Er is meer wat bepalend is voor onze beleving van luxe, afhankelijk van de tijd waarin we leven. Kwaliteit en ambacht heeft Burberry hoog in het vaandel staan. Niet zo gek in een tijd van massaproductie. De trenchcoats staan erom bekend dat zij een leven lang meegaan. Het is niet alleen hun product zelf dat die kwaliteit heeft, je ziet het ook terug op bijvoorbeeld hun website: de fotografie is goed, de typografie is goed, de teksten zijn goed en ga zo maar door. Kortom, de site straalt kwaliteit uit.

Tip 5. Doe eens wat anders
Stel je wilt een kleur kiezen voor je huisstijl en je gaat kijken bij je concurrentie. Blijkt bijvoorbeeld dat zeegroen een veel veel gekozen kleur is in jouw branche. Misschien is paars dan wat voor jou.
Veel exclusieve merken zijn vooral herkenbaar aan het logo, denk bijvoorbeeld aan Chanel dat opvalt door eenvoud. Burberry doet het weer anders. Niet zozeer het logo maar het ruitje associëren wij met het merk. Ook de fotografie van Burberry is alles behalve mainstream als je ziet op welke manieren de modellen de klassieke trenchcoat tonen.
Ik zou zeggen, doe eens iets geks! Iets extras doen (wat niet nodig is) draagt bij aan een luxe uitstraling. Kies voor speciaal papier of voeg een laklaagje toe aan je visitekaart, zo heb je al snel iets bijzonders.
Tip 6. Geef je ontwerp de ruimte
Hoe meer ruimte, hoe luxer. Dat lijkt hetzelfde gebleven in de loop van de tijd. Sommige periodes was het een teken ven luxe om hun huizen vol te proppen met luxe goederen.
Tegenwoordig is juist het leeg laten van ruimte een luxe die lang niet iedereen zich kan veroorloven. Google “luxe uitstraling” en je komt veel plaatjes tegen van grote kamers met veel licht en slechts enkele design meubelstukken.
Dat laat zich mooi vertalen in grafisch ontwerp. Door het vlak niet helemaal te vullen ontstaat er een “leegte” die wij ook wel witruimte noemen. De witruimte laat het beeld of de tekst meer tot zijn recht komen. En In plaats van designmeubels gebruiken wij topkwaliteit fotografie, illustratie en zorgvuldig gekozen typografie.