font

Font Comic Sans | vandaag gehaat, morgen retro?19 mei 2017

Berichten - Door: Giselka Gutschow

“Waarom niet Comic Sans, ik vind hem mooi.” Er zijn echt wel betere fonts te vinden als je op zoek bent naar deze sfeer, was mijn antwoord. Maar er is meer.

Windows 95

Ik weet nog heel goed dat er met de introductie van Windows 95 eindelijk een wat informele, vrolijke letter kon kiezen. Als toenmalig leek en knutselaar heb ook ik de Comic Sans (ontworpen door Vincent Connare) omarmd. (meer…)

Meer..

pdf formulier

Het pdf formulier20 april 2017

Berichten - Door: Giselka Gutschow

Hergebruik pdf

Hoe onhandig is het toch als je met regelmaat een workshop of training aanbiedt, en de de prachtige flyer of poster is niet meer te gebruiken omdat de data en prijzen niet meer kloppen. Daar is wat aan te doen, want Adobe heeft software ontwikkeld die het mogelijk maakt om in Adobe reader specifieke tekst te wijzigen in een kant en klaar pdf voor de drukker (of het web). Ik heb het een aantal keer geprobeerd, en het werkt. (meer…)

Meer..

marketing

Koeien in de wei en jouw plek in de markt5 april 2017

Berichten - Door: Giselka Gutschow

“Doe niets wat niet bij je past, ….maar probeer wel dingen uit”. In een klap was ik wakker. Deze binnenkomer van het praatje van Jos Burgers sprak mij erg aan.

De plek op de wei

Één van de onderwerpen die hij behandelde was hoe je jezelf in de markt zet. “Oh nee, wat saai” dacht ik nog. Maar vervolgens kwam er een uiteenzetting over koeien. Daar kon ik me wel wat bij voorstellen. Koeien zijn inderdaad kuddedieren. Als je ze in een wei ziet staan dan valt op dat zij vaak op een kluitje staan, en dat de rest van de wei leeg is. Als je als koe daar dan tussen de andere koeien gaat staan, dan sta je niet alleen in de verdringing, word je niet gezien in alle drukte, maar sta je ook nog eens met je voeten in de stront. (meer…)

Meer..

klant

Hoe trek ik klanten volgens Jos Burgers24 maart 2017

Berichten - Door: Giselka Gutschow

“De folder werkt niet” 

Deze feedback heb ik wel eens van een  van mijn klanten gekregen. Aan het ontwerp lag het niet, maar iets anders zinnigs kon ik niet formuleren. Tot ik onlangs getrakteerd werd op een speech van Jos Burgers.

Proeven

Uiterlijkheden, zo stelt hij, zijn van belang, vooral voor mensen die jou nog niet kennen. Iets anders waarop zij hun oordeel over jou kunnen baseren hebben zij niet. (meer…)

Meer..

website

6 handige tips voor de opmaak van je website24 februari 2017

Berichten - Door: Giselka Gutschow

Creatief DTP’er

De kerntaak van de creatief dtp’er is het vormgeven en opmaken van drukwerk. Papier is een prachtig medium, meer hierover in mijn vorige, maar het is mooi dat er meer is. De spil van je informatievoorziening is je website waar belangstellenden de informatie vinden die zij zoeken. Omdat het zo belangrijk is dat je verschillende media op elkaar aansluiten sta je als dtp’er je klant met advies ter zijde als het gaat over het inrichten en vormgeven van je website.

(meer…)

Meer..

folder blij

Overtuigend blij

Wat leuk dat je dit blog leest. Daar word ik erg BLIJ van! 

Geloof je mij? Nee? 

Misschien helpt het plaatje hierboven om je te overtuigen hoe blij ik ben dat je de moeite neemt om dit blog te lezen. Nog steeds niet? Het plaatje is wel wat over de top. Het verhaal wordt wel drie keer verteld. Toch laat ik het staan, want wat ik eigenlijk wil laten zien is dat er meer wegen naar Rome zijn. In dit geval de foto, de illustratie of de typografische oplossing. Allemaal oplossingen die op zichzelf vertellen hoe ik blij ben.

(meer…)

Meer..

drukwerk

De kracht van drukwerk10 september 2014

Berichten - Door: Giselka Gutschow

Als ondernemer heb je het er maar druk mee om zowel je website, de sociale media en het drukwerk bij te houden. Sommigen laten het drukwerk vallen en dat is een gemiste kans. Elk nadeel heeft ook zijn voordeel, hoe meer kanalen je bewandelt, hoe beter je je (potentiele) klanten kunt bereiken en informeren.

(meer…)

Meer..

dtp

Een professioneel DTP’er herkennen27 juni 2014

Berichten - Door: Giselka Gutschow
Onder de motorkap van de DTP’er

Als de monteur mij vertelt wat er mis is met mijn auto en wat eraan moet gebeuren, heb ik vaak het gevoel dat hij chinees spreekt. Hij kan mij alles wijs maken! Als DTP’er voel ik mij soms de monteur die zijn klanten alles op de mouw kan spelden. Een aantal keren is mij gevraagd om een bestaand ontwerp te bewerken, en als ik dan onder de motorkap kijk is het soms schrikken. Met de huidige stand van de techniek kun je al snel zelf iets moois maken, en dat is op zich heel fijn. Maar als het gaat om een professioneel product, kun je dat toch beter overlaten aan een gespecialiseerd DTP’er.

(meer…)

Meer..

De Typografie Poster | maak hem zelf6 juni 2014

Berichten - Door: Giselka Gutschow

Een affiche, ook wel aanplakbiljet of poster genoemd is meestal groter dan een A4 en bedoelt om op te hangen. Ze worden gebruikt voor reclamedoeleinden, maar ook voor bekendmakingen en propaganda. Tegenwoordig is er bij het ontwerp van een poster voor bijvoorbeeld de zzp’er een nieuw aspect om rekening mee te houden, namelijk dat hij uitnodigt om je website te bezoeken voor meer informatie. (meer…)

Meer..

Een mooie flyer20 mei 2014

Berichten - Door: Giselka Gutschow
Hoe het niet moet

Heb ik de opdracht om een mooie flyer te maken. Wat doe ik? Ik krijg een mooie tekst die ik voorzie van een mooi lettertype, ik zoek er een paar mooie beelden bij, voorzie alles van mooie kleuren, plaats er een mooi logo bij en klaar is Kees. En wat heb ik dan: een ratjetoe, niet mooi dus. Zo pak ik  het dus niet aan. (meer…)

Meer..