Koningsdag special | wat is er zo speciaal aan de kleur oranje

oranhe

Binnenkort is het weer zover, komend weekend is K’dag 2014, en dan is het hele land in de kleur oranje gehuld. Maar waarom eigenlijk?

Willem van Nassau (1533 geboren in Duitsland) erfde op 11 jarige leeftijd het Franse prinsdom Orange, dat zijn naam aan de sinaasappelhandel dankte. Niet zo vreemd, het woord oranje is namelijk afkomstig van het Perzische narang (het Spaanse naranja), dat sinaasappel betekent. In veel andere talen (bijvoorbeeld Engels, Spaans en Frans) wordt hetzelfde woord gebruikt voor ‘oranje’ en ‘sinaasappel’.

Nadat Willem zijn sporen had verdiend mocht hij zich ‘van Oranje’ noemen. Handig, want hiermee heeft Nederland haar nationale kleur gekregen. Naar verluidt zou de Nederlandse vlag van oorsprong een oranje streep hebben gehad, die ooit in rood is veranderd.

Oranje betekenis

Nederlanders hebben een speciale band met de kleur oranje: niet alleen met K’dag kleden we ons graag oranje, maar ook bij belangrijke voetbalwedstrijden is dit onze favoriete kleur. Bedrijven die hun Nederlandse achtergrond willen profileren, kiezen graag voor een oranje logo.

oranje_logo

Bij een ontwerp van een logo, poster, boekomslag, website en dergelijke is de kleurkeuze van groot belang voor de uitstraling. Jammer genoeg zijn er geen vaste regels voor kleurgebruik. Wel zijn er wat richtlijnen die houvast bieden.

Oranje wordt over het algemeen als een warme, levendige kleur gezien. Echter, hoe een kleur uiteindelijk beleefd wordt hangt af van de context. Dit wordt heel mooi beschreven in een experiment waarbij in een ruimte een oranje cirkel te zien is. Mensen trokken spontaan hun jassen uit. Was dit een vierkant geweest, dan was dit effect uit gebleven. Meer hierover: http://www.ontdekjekleuren.nl/userfiles/files/kleurveilig.pdf

Met andere woorden: gebruik je oranje in je ontwerp, dan is het effect van de kleur afhankelijk van de associaties. Vuur, zonsondergang, herfstblad, stoplicht, sinaasappels, goudvis etc. zijn allemaal oranje, maar geven stuk voor stuk een andere boodschap.

Oranje contrast

Andere kleuren in het ontwerp bepalen hoe het oranje tot zijn recht komt. Oranje straalt meer bij een donkere dan bij een lichte achtergrond, maar contrasteert vooral mooi met (licht)blauw. (Licht)blauw ligt aan de overkant van de kleurencirkel en is complementair aan oranje. Complementaire kleuren versterken elkaar zodat zij aan intensiteit winnen. Dit contrast is gebaseerd op het principe dat warme kleuren warmer lijken als er een koele kleur tegenover wordt geplaatst, en andersom.

kleuren

Deze kleurenwijsheid kun je ook toepassen op K’dag: trek een blauwe spijkerbroek aan bij je oranje shirt, dan ben je helemaal in stijl.

Fijne Koningsdag 2014!

blanco