Font Comic Sans | vandaag gehaat, morgen retro?

font

Font Comic Sans | vandaag gehaat, morgen retro?19 mei 2017

Berichten - Door: Giselka Gutschow

“Waarom niet Comic Sans, ik vind hem mooi.” Er zijn echt wel betere fonts te vinden als je op zoek bent naar deze sfeer, was mijn antwoord. Maar er is meer.

Windows 95

Ik weet nog heel goed dat er met de introductie van Windows 95 eindelijk een wat informele, vrolijke letter kon kiezen. Als toenmalig leek en knutselaar heb ook ik de Comic Sans (ontworpen door Vincent Connare) omarmd. Maar wat ik niet wist, was dat deze letter speciaal ontworpen was voor de beeldschermen destijds, waarop de Comic Sans het beter deed dan op de moderne monitoren. Nog een leuke wetenswaardigheid is dat de Comic Sans speciaal is gemaakt voor de spreekballonnetjes van een toenmalige app, en geïnspireerd moest zijn op de belettering van stripboeken.

Overdaad

Blijkbaar was ik niet de enige die bij was met de komst van de Comic Sans. Met de toenmalige stand van de techniek werd het mogelijk je eigen folders, bordjes ed. zelf te maken. De Comic Sans dook wereldwijd te pas en te onpas op en heeft daarmee een amateuristische reputatie opgebouwd. Een goede reden om deze letter niet voor professionele doeleinden te gebruiken.

Balans

Nu lijkt het net een modegril, vandaag is de Comic Sans verguist, morgen is het retro. Toch is er goede reden om aan te nemen dat dit niet zo snel gaat gebeuren. Dit font is niet in balans: zowel de dikte van de letters als de witruimte tussen de letters is onevenwichtig. Hierdoor ontstaat er, als je door je wimperharen naar een stuk tekst kijkt dat in Comic Sans is gezet, een vlekkerig beeld. Dat kan je goed zien als je dezelfde tekst in een professioneel font zet en deze met elkaar vergelijkt. Het vraagt wel wat oefening, maar wat je wilt zien is een redelijk gelijkmatig grijs, niet al te donker en niet al te licht.

 

Aanbeveling

Mijn advies blijft hetzelfde: als je de vrolijke, informele sfeer zoekt van Comic Sans, dan zijn er betere letters te vinden. Op www.dafont.com worden veel gratis fonts aangeboden, waaronder veel knutselwerk. Test de gekozen letter op balans door er, zoals hierboven beschreven, door de wimperharen naar te kijken. Op www.myfonts.com vind je een nog grotere schat aan fonts. Het kost wat, maar dan heb je (meestal) ook wat!

Als toetje nog een leuke video in het engels over typografie en in het bijzonder Comic Sans.

Een reactie

Peter Ebenau

Het gebruik van lettertype is voor mij altijd een intuïtieve keuze geweest. Ik ben een luie gebruiker. De tekst moet leesbaar zijn en ‘prettig ogen’. En inderdaad met Windows 95 is bij mij de Comic Sans geboren. Ik heb het altijd een leuk, speels, vrolijk makend lettertype gevonden. En gelukkig was ik mij nooit bewust van de gemengde gevoelens van de lezer. Ik ga er eens over nadenken 😉