Een professioneel DTP’er herkennen

dtp

Een professioneel DTP’er herkennen27 juni 2014

Berichten - Door: Giselka Gutschow
Onder de motorkap van de DTP’er

Als de monteur mij vertelt wat er mis is met mijn auto en wat eraan moet gebeuren, heb ik vaak het gevoel dat hij chinees spreekt. Hij kan mij alles wijs maken! Als DTP’er voel ik mij soms de monteur die zijn klanten alles op de mouw kan spelden. Een aantal keren is mij gevraagd om een bestaand ontwerp te bewerken, en als ik dan onder de motorkap kijk is het soms schrikken. Met de huidige stand van de techniek kun je al snel zelf iets moois maken, en dat is op zich heel fijn. Maar als het gaat om een professioneel product, kun je dat toch beter overlaten aan een gespecialiseerd DTP’er.

Het drieluik van Adobe

Een DTP’er werkt over het algemeen met het drieluik van Adobe: Indesign, Illustrator en Photoshop. Tekeningen worden gemaakt in Illustrator, Photoshop dient voor fotobewerking en in Indesign wordt het geheel opgemaakt. Aan de programma’s Illustrator en Photoshop liggen volslagen verschillende technieken ten grondslag: Illustrator werkt met wiskundige berekeningen (vectoren), en Photoshop met heel veel kleine stipjes (pixels), die door het oog samengesmolten worden tot één beeld. Vergroot je je deze te veel, dan ga je de stipjes zien.

Zo herken je een professioneel DTP’er
  • Vraag naar de opleiding, een cursus voldoet niet!
  • Vraag naar de werkwijze

In de praktijk ontvangt u van de opzet van een ontwerp een bestand met de extensie pdf of jpg. Een vectorbestand zult u waarschijnlijk niet kunnen openen, en bovendien zal een DTP’er die niet zo snel afstaan. Als u wilt testen of een tekening werkelijk in een tekenprogramma is opgemaakt, vraag dan of deze vergroot kan worden tot de afmetingen van de voorgevel van een huis. Dit moet kunnen! Zo niet, kunt u beter uitkijken naar een andere DTP’er.

afloop

Dit geldt ook voor de opmaak van een logo. Als het logo opgeleverd wordt, moet u wel een vectorbestand ontvangen. Dat is een bestand met de extensie ai of eps. Die heeft u nodig voor het geval u te maken krijgt met een andere ontwerper voor drukwerk. Deze zal erom vragen! Meer tips over logo’s vindt u in mijn blog over het Ajax logo.

  • Bekijk de pdf voor de drukker

Bij het maken van drukwerk wordt eerst gedrukt en daarna wordt het papier op maat gesneden. Op de pdf voor de drukker staan allerlei tekentjes, zodat hij weet waar hij het papier moet snijden. Het snijden is een mechanisch proces waarbij het papier kan verschuiven. Standaard wordt hiervoor een marge van 3mm aangehouden. Tekst en beeld dat niet van het papier mag aflopen moet daarom minimaal 3mm binnen de snijlijn staan, liefst meer. En andersom moet een aflopend beeld of achtergrond juist tot 3 mm buiten de snijlijn lopen. Anders kan het gebeuren dat er onbedoeld een witte rand ontstaat.

Vragen en opmerkingen

Er zijn vast nog meer toetsstenen te bedenken om er achter te komen of je te maken hebt met een professioneel DTP’er. Zo is een heldere manier van communiceren van groot belang voor een goed eindresultaat. Wilt u weten hoe het er onder uw motorkap uit ziet? Heeft u een vraag of opmerking? Plaats dan een reactie.