De eerste indruk | de profielfoto

De eerste indruk | de profielfoto4 april 2014

Berichten - Door: Giselka Gutschow
Een eerste indruk maak je maar één keer

We weten het allemaal. De impact van een eerste indruk is zo groot dat hij kan bepalen of je een baan of opdracht wel of niet krijgt. Het is een verborgen, onbewust en zéér menselijk proces.
Bij een eerste indruk scan je op betrouwbaarheid. Ben ik veilig bij deze persoon? Is er een klik? Gedraagt hij of zij zich professioneel? Of het eindoordeel nu wel of niet terecht is, positief of negatief, we hebben in eerste instantie niet veel anders om op te varen.
Om bij zo’n eerste ontmoeting een positieve reactie uit te lokken kleden we ons netjes, zien we er verzorgd uit, hebben we goed uitgeslapen, en overhandigen we een gelikt visitekaartje. Echter, tegenwoordig vindt een “eerste ontmoeting” vaak plaats op het internet. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we ook op het internet het beste van onszelf laten zien?

De foto

Een verzorgde profielfoto op het internet is één van de vele manieren om iets over jezelf te vertellen. Mensen willen weten: met wat voor ‘type’ heb ik te maken. Een vriendelijk gezicht wekt vertrouwen, kies daarom en foto waarop je echt (glim)lacht. Een nep-lach, daar trappen de meeste mensen niet in. Maar, hoe kom je nou aan een goede foto?

Je kunt naar een fotograaf gaan, die zal fototechnisch ongetwijfeld een goede foto leveren. Mocht je je bij de fotograaf voldoende op je gemak voelen zodat je ook echt leuk op de foto staat, ben je klaar.

  • Een vakantiefoto kan uitkomst bieden, want wanneer sta je nou meer ontspannen op de foto dan op vakantie? Maar dan wel graag zonder zonnebril. Badkleding staat ook niet professioneel, en de achtergrond kan te veel afleiden of ongepast zijn.
  • Laat een foto maken door een vertrouwd iemand. Ga voor een egale achtergrond staan, lach uw vertrouwenspersoon toe en je bent al een heel eind. Dan kijk je goed naar de foto en blijkt de foto (deels) te donker te zijn of zijn er oneffenheden in je gezicht te zien die je anders niet hebt…
  • Niet getreurd, veel gebreken aan foto’s kunnen worden verholpen door een dtp-er. Een schrammetje kan geretoucheerd worden, een zonnebril niet. Kleuren kunnen worden gecorrigeerd en tot een zekere hoogte kan de foto verscherpt worden. En natuurlijk kan een achtergrond vervangen worden door een kleur die mooi contrasteert met je teint. Mogelijk lijk je na de correcties meer op jezelf dan daarvoor.
Van foto naar profielfoto

Profielfoto’s zijn vaak van die kleine vierkantjes waar weinig op te zien is. Zo kunt je toch iets van jezelf laten zien:

  • Zoom in op de partijen rond je ogen en mond, die vertellen het meeste over jou. Het probleem van de badkleding is daarmee ook meteen verholpen.
  • Let op de uitsnede. Durf te knippen zodat de focus op je gezicht komt. Er mag best een stuk van de kruin of zelfs van de kin wegvallen. Probeer eens de foto wat te draaien. Je hoofd precies in het midden plaatsen oogt snel saai.
  • Neem een foto die niet te donker is. Een schaduwpartij lijkt in het klein snel een zwart vlak.

blanco

profielfoto-aa profielfoto-nd

 

Zet je beste beentje voor, maar doe je niet anders voor dan je bent!

blanco